Tomislavgrad: Crvenički stroj u žetvi hercegovačkoga smilja

Smilje je i dalje jedna od glavnih tema, kako u našem kraju tako i u cijeloj Hercegovini.

Sadnja i prerada ovoga bilja navodno je unosan posao jer je potreba na inozemnim tržištima velika a očekuje se da će se takav trend nastaviti i u idućim godinama.
Iako isplativ, uzgoj smilja je svakako težak i mukotrpan posao – tvrde proizvođači.

Budući da se berba smilja još uvijek obavlja uglavnom ručno, dipl.ing strojarstva Tomislav Karačić iz Crvenica kraj Tomislavgrada odlučio je napraviti stroj za tu namjenu. O smilju je puno toga doznao od svoga prijatelja, inače poduzetnika i proizvođača smilja Ante Vukoje iz Gruda.


Činjenica da ne postoji stroj koji bi olakšao dug i zahtjevan posao berbe smilja bila je dovoljan motiv da Tomislav ozbiljno prione poslu. Za ovaj projekt izdvojio je jako puno vremena ali i financijskih sredstava i kaže – nije požalio!
Stroj je bio gotov prije berbe i prvi put je isproban u Grudama na Antinoj parceli. Iako ni jedan od njih dvojice nije ni malo sumnjao u ovaj projekt, ipak su oduševljeni rezultatom koji su, kako kažu, izvan svih očekivanja!

Stroj je projektiran za male parcele i prilagođen je hercegovačkome kršu. U tijeku je postupak patentiranja i zaštite autorskih prava, a u pripremi je i njegova serijska proizvodnja.
Ovaj prvi trenutno se nalazi u Grudama gdje će se uskoro i nastaviti s berbom jer je očekivano – potražnja velika.

 

Ivana Ćurić/Tomislavcity